Srijeda , 11 Prosinac 2019
deenhr
U Dunjkovcu izložba „Mineralna bogatstva Hrvatske“ ovu subotu

U Dunjkovcu izložba „Mineralna bogatstva Hrvatske“ ovu subotu

U prostoru Područne škole Dunjkovec (OŠ Nedelišće)  će se u subotu 24. svibnja održati izložba pod nazivom „Mineralna bogatstva Hrvatske“ udruge Lepoglavski ahat iz Lepoglave. Eksponati izložbe moći će se razgledati u vremenu od 10 do 17 sati.

Udruga „Lepoglavski ahat“ osnovana je 2006. godine i okuplja zaljubljenike u minerale i geologiju. Članovi udruge svakodnevno rade i otkrivaju nova nalazišta rijetkih minerala na području cijele Hrvatske te se bave istraživanjem i prezentacijama hrvatskih minerala. Dosad su pronašli veći broj novih nalazišta minerala, rijetke kristale i dva vulkana, te usvojili tehnologije obrade kamenja u svrhu izrade suvenira od poludragog kamenja.

Naime, na  području Lepoglave nalazi se nalazište poludragog kamena – ahata i jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj, koji predstavlja znanstvenu, obrazovnu i turističku znamenitost. To je područje Gaveznica – Kameni Vrh, zakonski zaštićeno 18. ožujka 1998. godine kao šesti geološki spomenik prirode u Hrvatskoj.

Dio aktivnosti i zbirke ove lepoglavske udruge moći će se vidjeti i na izložbi u Dunjkovcu. Otvorenje izložbe biti će u 10 sati.

web letak izlozba