Četvrtak , 14 Studeni 2019
deenhr
U DUNJKOVCU OTVORENA IZLOŽBA NADE PATAFTA   I UDRUGE CREATIVE

U DUNJKOVCU OTVORENA IZLOŽBA NADE PATAFTA I UDRUGE CREATIVE

U velikoj dvorani vatrogasnog doma u Dunjkovcu, 15. i 16. ožujka, udruga Međimurska gruda Dunjkovec, organizirala je izložbu slika autorice Nade Patafta iz Strahoninca.

Autorica izložbe rođena je 16. veljače 1951. u Dunjkovcu. Slika od 2006. godine – pejzaže, mrtvu prirodu, portrete… Omiljena tehnika joj je akvarel. Svoju prvu samostalnu izložbu imala je 2007. godine, a do sada je imala pet samostalnih i desetak zajedničkih izložbi diljem Hrvatske. Nada Patafta, redovan je član Likovne udruge donjeg Međimurja. Osim slikarice, na izložbi su svoje radove prezentirati i članovi udruge Creative iz Strahoninca. Udruga Creative jedna je od novih udruga u Strahonincu, što se baš i ne bi moglo reči po radovima koje su na izložbi pokazali. Bilo je tu od decoupagea, umjetničke keramike, nakita, ručno oslikanih marama i svile, ručnih radova…

Na svečanom otvorenju izložbe zapjevao je pjevački zbor Strahoninec, dvije pjesme: Šetala se lepa Mara i Išla puca v krčmicu, te muška vokalna skupina Zrinski zbora Josip Vrhovski iz Nedelišća. Zrinski su izveli su autorsku obradu pjesme Ljubav se ne trži koju potisuje Goran Šafarić, voditelj ove vokalne skupine i zbora Strahoninec, te njegovu autorsku pjesmu Žganica. Prisutne je pozdravio i Franjo Soldat, predsjednik udruge Međimurska gruda. O autorici i njenom djlu posjetiteljima je govorio i novinar i likovni kritičar Josip Šimunko.

Ivanka Novak, zamjenica načelnika i zamjenica predsjednika turističke zajednice općine Nedelišće, pozdravila je trud koji je udruga Međimurska gruda uložio u organizaciju izložbe, tim više što se radilo o prvijencu ove udruge.

Ipak čast da otvori izložbu, pripala je najstarijoj članici udruge Međimurska gruda, Štefaniji Pertlik, koja godinama radi na očuvanju tradicionalnog pletenja cekera, i prezentaciji tog umijeća diljem lijepe naše, ali i izvan nje. Učesnica je mnogobrojnih,sajmova, tv emisija i promotivnih filmova, a mnogi su usporedili, da umijeće pletenja cekera Štefanije Pertlik, često graniči i sa svojevrsnom umjetnošću.

Kao spomen na izložbu Franjo Soldat, u ime udruge Međimurska gruda predao je Nadi Patafta glinenu repliku smoligarskog grunta, jer jedan od ciljeva ove udruge je i izgradnja smoligarskog grunta, kakav je nekad bio, a da bi ostao generacijama koje dolaze. Slikarica Patafta, za ovu je prigodu napisala pjesmu Smoligač, koji je pročitala na izložbi Đurđa Patafta, te udrugi Međimurska gruda poklonila sliku smoligara kakvim ga je ona, još kao dijete zapamtila.

Izložba je bila izuzetno dobro posjećena, u petak, dan prije službenog otvorenja, izložbu su razgledala djeca tri razreda Područne škole Dunjkovec, sa svojim razrednicima: Višnjom Špicar, Melanijom Šalamon i Mladenom Trstoglavcom. Na druženju s autoricom, Nadom Patafta, učenici su postavljali mnoga pitanja i razgovarali sa slikaricom. Razred kojem je razrednica Gordana Crnčec – Filipić, razgledao je izložbu po otvorenju u subotu. Izložbi su nazočili i mnogobrojni predstavnici raznih udruga s područja općine Nedelišće.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA