Nedjelja , 5 Travanj 2020
deenhr

Kultura i baština

Prije španciranja u Pušćine na Izložbu ručnih radova

U organizaciji Udruge žena Pušćine  u nedjelju, 13. svibnja organizirat će se još jedna Izložba ručnih radova, u koju će se i ove godine prigodno uklopiti i program povodom Majčinog dana. Kreativne članice izložit će predmete i odjeću iz života naših predaka i ručne radove. Otvorenje izložbe najavljeno je za ... Opširnije »

Horvatova kovačnica u Gornjem Hrašćanu

Kovacnica-Gornji-Hrascan-(0)

Zanatom kovača danas se bave tek rijetki. Vještina im je na cijeni i još uvijek nužno potrebna u seoskoj svakodnevici, a mi smo Horvatovu kovačnicu u Gornjem Hrašćanu pretvorili u turističku atrakciju koju pohodi i mlado i staro. Školska terenska nastava u našoj Kovačnici već je ustaljena, a interes turista ... Opširnije »

Crkva pohoda bl. Djevice Marije u Macincu

Crkva Macinec (5)

Vjersku javnost intrigira podatak da su Crkvu sv. Martina u Macincu 1334. gdine vodili templari, dok današnja Crkva Pohoda bl. Djevice Marije datira iz 1878. godine. Restaurirana je i obnovljena u periodu od 2005. do 2013. godine. Crkva pripada istoimenoj župi, a posebnu vrijednost unutar objekta crkve predstavljaju pneumatičke orgulje, ... Opširnije »

Crkva Presvetog Trojstva u Nedelišću

Crkva-Nedelisce-(2)

Po prvi put se ime istoimene župe spominje 1334. godine u popisu župa Zagrebačke biskupije, gdje se vodila kao Crkva svete Trojice. Današnja je crkva sagrađena 1460. godine kada se oko nje okupljao, ne samo vjerski već, i društveni i gospodarski život zanatlija, trgovaca i poduzetnika. U 17. stoljeću crkva ... Opširnije »

Obelisk Nikoli Zrinskom u G. Kuršancu

Spomenik Nikola Zrinski-Kursanec (1)

Hrvatski ban, vojskovođa i pjesnik Nikola Zrinski Čakovečki smrtno je stradao u lovu u Kuršanečkom lugu, 18. studenog 1664. godine. Međimurska, čakovečka povijesna ostavština obitelji Zrinski u recentnoj je povijesti obilježena i obeliskom Nikoli Zrinskom, postavljenim u središtu mjesta Gornji Kuršanec. Grof Nikola Zrinski rođen je u Čakovcu, u kojem ... Opširnije »

Kip Smoligar u Dunjkovcu

Smoligar Dunjkovec (2)

Nekada su tradicionalna zanimanja Dunjkovčana bila: izrada metli od brezove šibe, pletenje cekera, prodaja smolige (drvca za potpalu vatre). Mještani ovog sela bili su poznati po izradi smoliga i prvi ovdašnji zanatlije. Zvali su ih smoligarima, a drvca su prodavali u cijeloj regiji sjeverozapadne Hrvatske. Tradicija po kojoj je Dunjkovec ... Opširnije »

Čiga u Slakovcu

Ciga- Slakovec (1)

Na mjestu koje je za mještane Slakovca nekada predstavljalo izvor pitke vode u mjestu, postavljena je čiga. Osim obilježja, ona danas nema funkciju, ali svojim izgledom neminovno privlači pogled prolaznika. Opširnije »

Naselje starih kuća u Črečanu

Stare kuce- Crecan (3)

U vremenu koje nas prebrzo umata u svoj plašt neizvjesnosti, čovjek se sve više i predanije vraća prirodi. Zato je naselje starih kuća u Črečanu pravo mjesto za izlet i relaksaciju. Danas se sve više namjernika doseljava u Črečan s nakanom da pokrenu seoski turizam – pčelarski, konjički i ribolovni ... Opširnije »

Prva tiskara u Nedelišću

Tiskara-Zrinski-(0)

Jedna od prvih tiskara u Hrvatskoj radila je upravo u Nedelišću. Od 1570. do 1586. godine držala ju je plemićka obitelji Zrinski i u to je vrijeme u tiskari otisnut “Decretum” Ivana Pergošića. Riječ je o najstarijoj hrvatskoj kajkavskoj knjizi. Opširnije »

Prva željeznička pruga

Zeljeznicka-postaja-Dunjkovec-(0)

Dunjkovcem i Macincem prolazi prva hrvatska željeznička pruga izgrađena 1857. godine. Izgradnja željezničke veze započela je između Pragerskoga u Sloveniji i Nagykanizse u Mađarskoj, s nastavkom prema Budimpešti. Svrha je bila povezati Budimpeštu preko Hrvatske i Slovenije s postojećom prugom Beč – Trst. To je bila prva željeznička pruga koja ... Opširnije »

Zoološka zbirka Andrije Lesingera

Lesingerova-zbirka-(15)

U Čakovečkoj ulici 64a nalazi se privatna zbirka uglednog ekologa, ornitologa i konzervatora Andrije Lesingera. Kao djelatnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Lesinger je 1960. godine otišao iz Međimurja u Dubrovnik, gdje je radio na poslovima prepariranja koje je i unaprijedio pa su njegove inovacije jedinstvene u svijetu. Njegova bogata ... Opširnije »

Rodna kuća dr. Ivana Novaka

Rodna kuca Ivana Novaka- Macinec (0)

Preporoditelj Međimurja, dr. Ivan Novak, rodio se 1884. godine u Macincu. Diplomirao je pravo 1910. godine u dva grada – Zagrebu i Budimpešti. U periodu kulminacije nezadovoljstva mađarskom dominacijom na međimurskom tlu, mlada hrvatska inteligencija ga je u prosincu 1918. imenovala povjerenikom za Međimurje u Narodnom vijeću SHS-a (poput današnjeg ... Opširnije »

Rodna kuća Josipa Vrhovskog

Rodna kuca Josipa Vrhovskog- Crecan (4)

Istaknuti glazbeni pedagog, kompozitor i dirigent rodio se u Črečanu 1902. godine (preminuo 1983.), a njegovo ime danas nosi uspješni Pjevački zbor iz Nedelišća. Na rodnoj kući Vrhovskog, autora mjesne himne “Črečan selo” danas stoji spomen-ploča. Homage njegovom liku i djelu godišnje se obilježava manifestacijom “Dani Vrhovskog”. Opširnije »