Nedjelja , 8 Prosinac 2019
deenhr

Kultura i baština

Prije španciranja u Pušćine na Izložbu ručnih radova

18641714_1193021927490888_392863652_o

U organizaciji Udruge žena Pušćine  u nedjelju, 13. svibnja organizirat će se još jedna Izložba ručnih radova, u koju će se i ove godine prigodno uklopiti i program povodom Majčinog dana. Kreativne članice izložit će predmete i odjeću iz života naših predaka i ručne radove. Otvorenje izložbe najavljeno je za ... Opširnije »

Medjimurske popevke 2017. godine

9

33. smotra izvorne pučke popijevke iz Međimurja „Međimurske popevke Nedelišće 2017.“ održat će se 10.6.2017. godine s početkom u 18 00 sati u dvorani SGC ATON Nedelišće. Za ovogodišnju smotru bilo je prijavljeno stotinjak popijevki koje su izvedene na Predsmotrama u Donjem Kraljevcu, Štrigovi i Fičehazu – Republika Mađarska te ... Opširnije »

Tiskarska preša iz davnina

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ozbiljno shvaćamo svoju povijest, osobito kad se ona bavi pisanom rječju. Tad prije svega ističemo tisak prve knjige na kajkavskom narječju Decretum tripartitum, varaždinskog notara Ivanuša Pergošića. Knjiga je otisnuta 1574. godine u tiskari Juraja Zrinskog u Nedelišću, na tiskarskom stroju čiju smo drvenu repliku izradili. U radionici Drvotokara Josipa ... Opširnije »

Horvatova kovačnica u Gornjem Hrašćanu

Kovacnica-Gornji-Hrascan-(0)

Zanatom kovača danas se bave tek rijetki. Vještina im je na cijeni i još uvijek nužno potrebna u seoskoj svakodnevici, a mi smo Horvatovu kovačnicu u Gornjem Hrašćanu pretvorili u turističku atrakciju koju pohodi i mlado i staro. Školska terenska nastava u našoj Kovačnici već je ustaljena, a interes turista ... Opširnije »

Crkva pohoda bl. Djevice Marije u Macincu

Crkva Macinec (5)

Vjersku javnost intrigira podatak da su Crkvu sv. Martina u Macincu 1334. gdine vodili templari, dok današnja Crkva Pohoda bl. Djevice Marije datira iz 1878. godine. Restaurirana je i obnovljena u periodu od 2005. do 2013. godine. Crkva pripada istoimenoj župi, a posebnu vrijednost unutar objekta crkve predstavljaju pneumatičke orgulje, ... Opširnije »

Crkva Presvetog Trojstva u Nedelišću

Crkva-Nedelisce-(2)

Po prvi put se ime istoimene župe spominje 1334. godine u popisu župa Zagrebačke biskupije, gdje se vodila kao Crkva svete Trojice. Današnja je crkva sagrađena 1460. godine kada se oko nje okupljao, ne samo vjerski već, i društveni i gospodarski život zanatlija, trgovaca i poduzetnika. U 17. stoljeću crkva ... Opširnije »

Obelisk Nikoli Zrinskom u G. Kuršancu

Spomenik Nikola Zrinski-Kursanec (1)

Hrvatski ban, vojskovođa i pjesnik Nikola Zrinski Čakovečki smrtno je stradao u lovu u Kuršanečkom lugu, 18. studenog 1664. godine. Međimurska, čakovečka povijesna ostavština obitelji Zrinski u recentnoj je povijesti obilježena i obeliskom Nikoli Zrinskom, postavljenim u središtu mjesta Gornji Kuršanec. Grof Nikola Zrinski rođen je u Čakovcu, u kojem ... Opširnije »

Kip Smoligar u Dunjkovcu

Smoligar Dunjkovec (2)

Nekada su tradicionalna zanimanja Dunjkovčana bila: izrada metli od brezove šibe, pletenje cekera, prodaja smolige (drvca za potpalu vatre). Mještani ovog sela bili su poznati po izradi smoliga i prvi ovdašnji zanatlije. Zvali su ih smoligarima, a drvca su prodavali u cijeloj regiji sjeverozapadne Hrvatske. Tradicija po kojoj je Dunjkovec ... Opširnije »

Čiga u Slakovcu

Ciga- Slakovec (1)

Na mjestu koje je za mještane Slakovca nekada predstavljalo izvor pitke vode u mjestu, postavljena je čiga. Osim obilježja, ona danas nema funkciju, ali svojim izgledom neminovno privlači pogled prolaznika. Opširnije »

Naselju starih kuća u Črečanu

Stare kuce- Crecan (3)

U vremenu koje nas prebrzo umata u svoj plašt neizvjesnosti, čovjek se sve više i predanije vraća prirodi. Zato je naselje starih kuća u Črečanu pravo mjesto za izlet i relaksaciju. Danas se sve više namjernika doseljava u Črečan s nakanom da pokrenu seoski turizam – pčelarski, konjički i ribolovni ... Opširnije »

Prva tiskara u Nedelišću

Tiskara-Zrinski-(0)

Jedna od prvih tiskara u Hrvatskoj radila je upravo u Nedelišću. Od 1570. do 1586. godine držala ju je plemićka obitelji Zrinski i u to je vrijeme u tiskari otisnut “Decretum” Ivana Pergošića. Riječ je o najstarijoj hrvatskoj kajkavskoj knjizi. Opširnije »

Prva željeznička pruga

Zeljeznicka-postaja-Dunjkovec-(0)

Dunjkovcem i Macincem prolazi prva hrvatska željeznička pruga izgrađena 1857. godine. Izgradnja željezničke veze započela je između Pragerskoga u Sloveniji i Nagykanizse u Mađarskoj, s nastavkom prema Budimpešti. Svrha je bila povezati Budimpeštu preko Hrvatske i Slovenije s postojećom prugom Beč – Trst. To je bila prva željeznička pruga koja ... Opširnije »

Zoološka zbirka Andrije Lesingera

Lesingerova-zbirka-(15)

U Čakovečkoj ulici 64a nalazi se privatna zbirka uglednog ekologa, ornitologa i konzervatora Andrije Lesingera. Kao djelatnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Lesinger je 1960. godine otišao iz Međimurja u Dubrovnik, gdje je radio na poslovima prepariranja koje je i unaprijedio pa su njegove inovacije jedinstvene u svijetu. Njegova bogata ... Opširnije »

Rodna kuća dr. Ivana Novaka

Rodna kuca Ivana Novaka- Macinec (0)

Preporoditelj Međimurja, dr. Ivan Novak, rodio se 1884. godine u Macincu. Diplomirao je pravo 1910. godine u dva grada – Zagrebu i Budimpešti. U periodu kulminacije nezadovoljstva mađarskom dominacijom na međimurskom tlu, mlada hrvatska inteligencija ga je u prosincu 1918. imenovala povjerenikom za Međimurje u Narodnom vijeću SHS-a (poput današnjeg ... Opširnije »

Rodna kuća Josipa Vrhovskog

Rodna kuca Josipa Vrhovskog- Crecan (4)

Istaknuti glazbeni pedagog, kompozitor i dirigent rodio se u Črečanu 1902. godine (preminuo 1983.), a njegovo ime danas nosi uspješni Pjevački zbor iz Nedelišća. Na rodnoj kući Vrhovskog, autora mjesne himne “Črečan selo” danas stoji spomen-ploča. Homage njegovom liku i djelu godišnje se obilježava manifestacijom “Dani Vrhovskog”. Opširnije »